Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Budapest Festival Orchestra / Iván Fischer Maria João Pires 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013/20:30





ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ – ΜΕΓΑΛΟΙ ΜΑΕΣΤΡΟΙ
Η μετάκληση της Ορχήστρας πραγματοποιείται χάρη στη γενναιόδωρη 

χορηγία Έλληνα του εξωτερικού, ο οποίος επιθυμεί η δωρεά του 
να παραμείνει ανώνυμη

Ένα σημαντικό μουσικό γεγονός ανοίγει τον κύκλο «Μεγάλες Ορχήστρες – Μεγάλοι Μαέστροι»: η Maria João Pires, μια από τις μεγαλύτερες ερμηνεύτριες της εποχής μας, συμπράττει με την Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης στο Τέταρτο Κοντσέρτο του Beethoven. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα ένα έργο του Ούγγρου Sándor Veress αφιερωμένο στον δάσκαλό του Béla Bartók και την Όγδοη Συμφωνία του Dvořák. Διευθύνει ο Iván Fischer.
- Sándor Veress: Threnos in memoriam Béla Bartók

- Ludwig van Beethoven: Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 4
- Antonín Dvořák: Συμφωνία αρ. 8

Maria João Pires πιάνο
Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης

Μουσική διεύθυνση: Iván Fischer


                          

BUDAPEST FESTIVAL ORCHESTRA / IVAN FISCHER
«[…] δεν υπάρχει καλύτερη ορχήστρα στον κόσμο από την Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης […]» Απόσπασμα από την κριτική του Steve Smith στους New York Times για την εμφάνιση της Budapest Festival Orchestra στο Avery Fisher Hall (Ιανουάριος 2011).
Ιδρύθηκε το 1983 από τον Ιβάν Φίσερ και τον Ζόλταν Κότσις, και γρήγορα καθιερώθηκε ως μια από τα σημαντικότερες συμφωνικές ορχήστρες του κόσμου. Το προφίλ του συνόλου έχει διαμορφώσει ο Ιβάν Φίσερ, παραμένοντας σταθερά εδώ και τριάντα χρόνια στη θέση του Μουσικού Διευθυντή.
Ο ούγγρος αρχιμουσικός έχει εισαγάγει σοβαρές μεταρρυθμίσεις και εξελίσσει διαρκώς τις μεθόδους δοκιμών, δίνοντας έμφαση στη μουσική δωματίου και στη δημιουργική δουλειά για καθένα μουσικό ξεχωριστά.
Καθιέρωσε νέους τύπους συναυλιών, όπως τα «κοντσέρτα – κακάο», που απευθύνονται σε παιδιά, μεταμεσονύχτιες συναυλίες για φοιτητές, τα κοντσέρτα «έκπληξη», όπου το πρόγραμμα της συναυλίας είναι άγνωστο στο κοινό, ή ακόμα συναυλίες όπου ο ίδιος συνομιλεί με το ακροατήριο.
Κάθε Φεβρουάριο η Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης διοργανώνει σε συνεργασία με το Palace of Arts, «μαραθώνιο» ενός και μόνο συνθέτη, με έντεκα συναυλίες σε μια μόνο μέρα, καθώς και το ανέβασμα μιας όπερας, που διευθύνει αλλά και σκηνοθετεί ο Ιβάν Φίσερ. Η τελευταία παραγωγή όπερας (Οι γάμοι του Φίγκαρο) παρουσιάστηκε τον Αύγουστο που μας πέρασε στο Φεστιβάλ Mostly Mozart της Νέας Υόρκης, ακολουθώντας τη μεγάλη επιτυχία του Ντον Τζιοβάννι το 2011.
Κορυφαίες προσωπικότητες της διεθνούς μουσικής σκηνής έχουν συνεργαστεί με την Ορχήστρα: Σερ Γκέοργκ Σόλτι, Γεχούντι Μενουχίν, Γκίντον Κρέμερ, Ζάντορ Βεγκ, Άντρας Σιφ, Ράντου Λούπου, Μαρία Ζουάου Πίρες κλπ.

Ο Ιβάν Φίσερ, εκτός από την έντονη δραστηριότητά του με την Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης (περιοδείες και δισκογραφία), συνεργάζεται ως προσκεκλημένος μαέστρος με τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου (Φιλαρμονική του Βερολίνου, Κοντσέρτχεμπαου του Άμστερνταμ, Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης, Ορχήστρα του Κλήβελαντ κ.ά), ενώ διετέλεσε Μουσικός Διευθυντής στην Όπερα του Κεντ, της Λυόν και Βασικός Αρχιμουσικός της Συμφωνικής της Ουάσινγκτον. 
Έχει ιδρύσει το Σύλλογο Μάλερ Ουγγαρίας. Τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο από τον Πρόεδρο της Ουγγαρίας και το Βραβείο Crystal από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για τη συνεισφορά του στην προώθηση των διεθνών πολιτιστικών σχέσεων. Το 2006 του απονεμήθηκε το Βραβείο Κόσσουθ, που αποτελεί την ύψιστη τιμητική διάκριση στη χώρα του. Τέλος, το 2013 ανακηρύχθηκε Επίτιμο Μέλος της Βασιλικής Μουσικής Ακαδημίας του Λονδίνου.

MARIA JOAO PIRES
«Ήταν μια ερμηνεία σπάνιας ποιότητας: καθαρή, ανεπιτήδευτη, ποιητική, λυτρωτική, αέρινη.»
The Times (Κριτική για την εμφάνιση της Pires με τη London Symphony Orchestra)

Εδώ και δεκαετίες αναγνωρίζεται διεθνώς ως μια από τις καλύτερες μουσικούς της γενιάς της. Η Μαρία Ζουάου Πίρες εξακολουθεί να καθηλώνει το κοινό με την τελειότητα και εκφραστικότητα της τέχνης της.
Γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου του 1944 στη Λισσαβώνα και έδωσε την πρώτη της συναυλία το 1948.
Από το 1970 η μεγάλη ερμηνεύτρια είναι αφοσιωμένη στην προσπάθεια να εντάξει την τέχνη στην κοινωνία και την παιδεία και τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην αναζήτηση νέων μορφών επικοινωνίας που σέβονται την ανάπτυξη του ατόμου, θέλοντας να αντισταθεί στην καταστροφική και υλιστική λογική της παγκοσμιοποίησης. Οργανώνει πολλά εργαστήρια για νέους από όλο τον κόσμο και έχει διαδώσει τις εκπαιδευτικές της απόψεις στην Ιαπωνία, τη Βραζιλία, την Πορτογαλία, Γαλλία και Ελβετία. Αυτό τον καιρό εργάζεται επίσης με μια ομάδα ιδιαίτερα ταλαντούχων νέων πιανιστών στις Βρυξέλλες (στο Queen Elisabeth Music Chapel).
Συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες ορχήστες της Ευρώπης και με μαέστρους όπως ο Χάιτινκ, ο Αμπάντο, ο Σαγί, ο Γκάρντινερ κ.ά. Επισκέπτεται επίσης συχνά την Ιαπωνία, όπου πρόκειται να εμφανιστεί το 2014 με την Scottish Chamber Orchestra και τον Robin Ticciati.


ρολοι music+

.

.

.

.